Peršokti prie turinio

Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Close Open
Close Open
Nuotrauka

Klausimas Dėl Trašų Ir Apšvietimo Reikmės Augalams

• Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 7

Aqvatica

Aqvatica

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • Kartu nuo 2012-Geg-05
  • Amžius: 11

Sveiki.Norėjau paklausti jūsų nuomonės keliais klausimais ir tada daryt išvadas.

Pirma, dabartinė situacija :

72 litrų akvariumas, senas gana, bet restartą buvau padariusi prieš kokius 4 metus. Ir dabar ten gyvena dvi poros barbusų , molinezija ir  Pangio Kuhuli .Ir auga keletas anubio krūmų....taip, iš esmės, nėr į ką pažiūrėti.

Iranga :

šildytuvas- Aqnqel ,100 vatų

Filtras- Aqnael fan-1 plius

Šviesa -1 lempa dangtyje, 15 vatų.''Speciali'' akvariumams, raudono spektro.

temp.- 25 laipsniai

Ir taip viskas lyg gerai, bet :

Augalai, kurie čia gyveno šiek tiek seniau, visai nebenori augti.O ir likęs anubis nekažką, nors lėtai naujus lapukus leidžia; vistiek  jo ta pagrindinė šaknis juoduoja, lopais pūva.

Vandenį keičiu kas mėnesis po pusę vandens.

Augalai, kaip kriptokorina, karoliniana ar valisnerijos augo vangiai, nesidaugino,dabar beveik išnykę.  Gruntas maišytas - stamboki akmėliai nuo kauno Marių xD ir 1\3 rusvo grunto akvariumams. 

Trašų mano akvas nematęs neregėjęs, tik pogrunčio kažkadaise buvo. Turbūt tik iki restarto.

Dar buvo kelios dumblių atakos, barzdos ypač.Tai pyliau tirpalą, skirta vaikyt dumblius iš lauko tvenkinių , ir padėjo.

--------------------------------------------------

1.Galvojau apie šviesos trūkumą, todėl šovė mintis pasidaryt ale'reflektorių iš paprastos folgos. Ar iš esmės ji kažką padėtų?

2. Ar čia reikia tų trašų? Jei taip, tai gal parekomenduosite kokias nebrangias ?  Ar problema tik šviesoj, kuri yra per silpna ?

3.Spėju, kad paprastos augalų trašos čia netiktų ? Mikroelementai tai lyg visur tie patys..... 

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04
  • Amžius: 39

1. Reflektoriai iš folijos ar poliruoto aliuminio tikrai pagerina apšvietimą. Tai ypač patogu, kuomet nėra vietos/laiko/noro/pinigų dėti papildomų lempų.

2. Trąšų naudojimas yra geriau, nei nenaudojimas. Galima darytis pačiam arba pirkti. Yra lenkiškų, lietuviškų ar dar kokių. Iš esmės jos visos vienodos, ta prasme makro yra makro, mikro yra mikro. Visą kitą yra reklaminiai triukai arba žinant tikslius akvariumo parametrus galima naudoti tik tas, kurių trūksta. Čia bent jau mano nuomone. Tai pat manau, kad šviesa nėra pagrindinis elementas akvariumo augalų augimui. Labai svarbus elementas, reikalingas augalams yra anglis. Jos neįnešite pakankamo kiekio su vandens keitimais, neprisikaups nuo pūvančio maisto, augalų ar žuvų atliekų.

3. Kas yra "paprastos"? Jei kokiuose nors Senukuose skirtos augalams, tai tiktų, nes tiek mikro, tiek makro yra tie patys elementai. Bet mano nuomone reiktų bent chemijos pagrindų, ar daug skaitymo, kad parinkti kurios trąšos atitinka akvariuminių trąšų gamintojų sudėtis. Arba kiek jas skiesti, kiek ml įpylus kokių medžiagų kiekis padidėja. Nerekomenduočiau šio varianto.

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 46

Na pradžiai tai mano galva tokiam akvai šviesos stipriai per mažai. 15W T8 lempos net ir su reflektoriumi nepakaks norint auginti net ir paprasčiausius augalus.

Visa kita kolega gan gerai  surašė, apart to kad visos firminės akvariuminės trąšos vienodos. Na ne visai taip skiriasi tiek jų sudėtys tiek ir koncentruotumas. O tai labai įtakoja ir kainą. Naudoti trąšas ir sodo ir daržo skyriaus tikrai įmanoma bet čia jau reikia žinių. Arba susirasti žmogų kas supranta ir bandyti su juo paderinti ką galima naudoti o ko geriau nenaudot...

Kokius 7-8 metus atgal, buvo labai populiaru kaip Micro trąšas naudoti Daigos mikroelementų mišinį. Aš ir pats esu jį naudojęs... Neklauskit rezultatų, nes augalai augo su viskuo ką aš esu iki šiol išbandęs. 

Ar reikia trąšų? Atsakykite sau o kas tai yra trąšos. Tik mes jas taip vadiname, tačiau tikslesnis pavadinimas būtų maistinės medžiagos augalams, ir kaip suprantate tai pavadinimas tiksliai nusako kas tai yra. Deja tai nėra taip paprasta, nes maistinių medžiagų augalai gali gauti tiek iš visos jūsų auginamos faunos tiek ir papildomai mums įnešant.

Na o jei tikrai norisi augalinio akvariumo tai pirmas dalykas apie kurį galvočiau norint patobulinti savo akvasistemą, tai CO2 įranga ir papildoma lempa. Tai labai išplečia galimybes ir padidina šansus sėkmingai auginti augalus.

Jei norite tik akvariumo su keletu paprastų augalų, tuomet CO2 įranga gal ir nebūtina, tačiau papildomos vienos lempos vis tiek reiktų. Ir žinoma teks apsišarvuoti kantrybe, nes tokio tipo akvariumai "vystosi" iš lėto, tačiau rezultatas gali džiuginti ne vienus metus. Bet vėlgi, tai nereiškia kad tokiame akvoje viskas paprasčiau...

Aqvatica

Aqvatica

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • Kartu nuo 2012-Geg-05

Mat kaip....labai dėkoju už tokius išsamius atsakymus.

Kaip supratau, blogai su mano lempos stiprumu.Būtų puiku įmontuot dar vieną lempą. Bet esmė tame, kad dangtis ''firminis'' ir ta lempa įmontuota į jo vidų, kad išorėje nebūtų jokio iškilumo, ir daugiau vietos nėra. Tai tas variantas iškrenta, deja.

Ir plius, galvoju apie tą CO2. Kadangi išmanau nedaug apie sudėtingas technologijas ir tuo slėgimus, balionus ir dar kažką, pasižvalgiau apie tai internete. Jei tie pasakojimai apie brogą ( mielės , vanduo, cukrus  = co2 ir dar kažkas ) yra teisingi, tai šis variantas man labiau prie širdies ( gal kad jį atrodo lengviau sumontuot ).  Dėl laiko tai man ne problema, aš esu kantri, jei tik matau, kad reikalai sraigės greičiu į gerąją pusę sliaužia.

------------------------------------------------------------------------

1.http://www.aquaclub....ent/view/93/36/ čia yra kažkieno nurodymai, kaip pasigaminti tą ''mielinę'' CO2 sistemą.Ar ji galėtų pagelbėt? Gal ji nebūtų tokia stabili ir veiksminga, bet geriau nei nieko? Ir jei bus leidžiamas CO2, tai apie trašas nereiks perdaug sukt galvos?

2.Kaip apie taupančias lempas? Kas nutiks, jei aš įdėsiu stipresnę taupančią lempą ( bet ne specialią akvams)  į akvariumą vietoj dabartinės? 

e2110

e2110

Dažnas dalyvis

• VIP
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2008-Rgs-15
  • Amžius: 41

1. Geriau jokios CO2 nei CO2 iš mielių. Siūlau labai atidžiai dar kartą perskaityti ką parašė knocker - "....jei tikrai norisi augalinio akvariumo...labai išplečia galimybes ir padidina šansus sėkmingai auginti augalus... su keletu paprastų augalų, tuomet CO2 įranga gal ir nebūtina". Norint auginti Jūsų turimus augalus CO2 tikrai nėra būtina. Anglį galima įnešinėti skystoj formoj, gliuteraldehido pavidalu. Yra daug įvairių gamintojų, tame tarpe ir lietuviškų. 

Lempos keitimas būtų pirmas logiškas žingsnis ir po mėnesio stebėjimo bus galima aptarti toliemesnius veiksmus.

2. Taupiųjų lempučių yra daug ir įvairių. Būtų gerai pamatyti cokolio ir patrono nuotraukas, gal tada bus aiškiau. Dažnai būna, kad cokoliai turi galios apribojimus ir su galigesne lempa gali pradėt tirpti pats cokolis.

Aqvatica

Aqvatica

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • Kartu nuo 2012-Geg-05

Gal galiu pasigirti ? Pakėlėm pajėgas ir štai pirmas žingsnis į priekį - reflektoriaus atsiradimas.Kaip pagal mane, tai dabar tikrai daug šviesiau.Kažin, ant kiek procentų ?....

Dar paaiškėjo, jog mano akvariuminė lempa sena - tipo, jos normaliai šviečia tik 1 metus..o jai tikrai ne tiek.....

Ant droselio parašyta 1x15, tai del stipresnės lempos lempos gali būti sunkiau.....su mano dangčiu ir taip nesamonė buvo : ten kur droselis, toje vietoje pradėjo tirpti dangčio plastikas , ir tas blokelis - droselis pastoviai karštas. Įdėsiu stipresnę, tai gal išvis - užsidegs ?

-------------------------------------------

1. O jei pogruntis? Ta prasme, paleisčiau akvą iš naujo, su pogrunčiu, tai kiek laiko  jo augalams užtektų ? Gal tada nereiktų ieškot papildomų trašų?   Aš turiu galvoje ta pirktą pogruntį, ne iš molio ar ir dar bala žino ko.

e2110

e2110

Dažnas dalyvis

• VIP
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2008-Rgs-15
  • Amžius: 41

Jis neįjungs net stipresnės.

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04
  • Amžius: 39

Reflektorių gamintojai sako, kad 100%, bet tai ne visai tiesa. Logiškai mąstant, jei viena pusė šviesą švaistė šviesdama į viršų, o dabar didelė dalis šviesos atsispindėdama grįžta į akvariumą, bet klausimas kiek jos prasimuša iki dugno/augalų. Reflektoriai tikrai geras dalykas.

Droselis greičiausiai bus ne elektroninis. Siūlyčiau, jei yra galimybė, pasikeisti droselį kartu ir padidinti lempų skaičių. Pas jus viena lempa T8 15W, pakeitus droselį ir lempų lizdus tokio pat ilgio T5 lempa jau būtų 24W, o jei dėti dvi visi 48W + reflektoriai/folija ir rezultatas bus akivaizdžiai stipresnis apšvietimas. Elektroninis droselis T5 1 lempa 14-35W ~8€, T5 2 lempos 14-35W ~9€ + lempos pagal skonį/piniginę.