Peršokti prie turinio

Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Close Open
Close Open
Nuotrauka

Trąšų Gamyba

• Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 57

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04
  • Amžius: 39

O aš pilu nitro, kalį ir mikro pakeitęs vandenį, geležį kasdien+mikro vandens keitimo ciklo viduryje, viskas iš ryto. Fosfatų ir nitratų "prisigamina" nuo vandens keitimo iki keitimo, tai tik dapilu nitro tik pakeitus vandenį, nors gal ir taip būtų gerai.

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 46

Jeigu jums veikia jūsų pasirinktas tręšimo būdas vadinasi nieko keisti nereikia. Šiaip aš pats pilu Makro plius mikro pilu kasdien. O kiekius reguliuoju mažindamas arba didindamas dozes. 

Man vieną kartą per savaitę nepatinka todėl, kad nėra maistmedžiagų tiekimo tolygumo, t.y. savaitės pradžioje sakykim augalai auga 10ppm kalio... Tačiau jei geras suvartojimas gali būt taip kad viduryje savaitės augalai jau bus viską suvartoję ir jiems vėl teks stresuoti reguluojant vidinius savo mechanizmus prie sumažėjusių maistmedžiagų kiekių. O augalo savireguliacijos procesai nėra labai greiti, taigi gaunasi kad augalas nuolat bando prisitaikyti prie nuolat kintančių sąlygų... Aišku toks vienkartinis maistmedžiagų įnešimas tikrai galimas, tačiau tai labiau tiktų lėtesnėms akvoms su mažai apšvietimo... O jau vidutinio apšvietimo tai gali būti problemų šaltinis...

Taigi vis dėl to ir vėl reikia atkreipti dėmesį į bendra sistemą.

Dange Kalio salietra yra (KNO3). Kaip pasigaminti tirpalą jau rašyta keletu postų aukščiau. Norint konkretesnio atsakymo, reiktų ir konkretesnių duomenų: akvariumo litražas, norima maistmedžiagų dozė (ppm) tuomet galima ir asmeninį receptuką sugeneruoti su konkrečiu dozės dydžiu (ml)

geraltas

geraltas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2010-Lie-10
  • Amžius: 51

Dėkui už atsakymą knocker

Aš daug kur skaitęs, kad Kalis papildomas, kaip keičiamas vanduo, nors ką pats parašei - pilnai sutinku.

Norėčiau pabandyti kasdienį Makro tręšimą. Reikia pagelbos.

Yra medžiagos: KH2PO4, KNO3, K2SO4. Kaip paruošti trąšas kasdieniam tręšimui?

Vandens yra 180 litrai, kas savaitę keičiama 40-50% vandens, leidžiama Co2.

Žinau, kad vandentiekio vandenyje yra NO3 2,7-3,5 mg/l

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Na man savos gamybos trąšos patinka tuo, kad gali pasidaryti kaip pačiam norisi.
Geraltas gali pabandyti tokį variantą:
500ml vandens:
2 gr KH2PO4
22 gr KNO3
Tokio tirpaliuko reiktų pilti 10 ml. Vadinasi per savaitę įneštumėte apie 1 ppm PO4, 10ppm NO3 ir Apie 6,8 ppm K.

Jei manote ar norisi kalio turėti šiek tiek daugiau, galima į tirpalą papildomai įdėti 10 gr. K2SO4, tuomet kalio per savaitę turėsite maždaug apie 10,2ppm.

To pilnai turėtų pakati akvariumui su vidutiniu apšviestumu ir normaliu CO2 padavimu. Jei turite stipriai "paturbintą" akvą, t.y. kai šviesos daugiau nei 0,7W/L (dydis ne kaip mato vienetas - o kaip orientyras), tuomet pateiktą receptuką galima irgi modifikuoti: sakykim KH2PO4 dėti 6-8gr, KNO3 - 45gr. ir K2SO4 (jei tik yra noras) - 20 gr. Dozuoti po tuos pačius 10ml/180ltr akvai.
Tačiau su labai užturbintais akvomis dažnesnė problema ne trąšū trūkumas, o gebėjimas užtikrinti pakankamą co2 kiekį... Va čia daugeliui ir nesiseka...
P.S. aš pats asmeniškai gamindamasis trąšas K2SO4 nenaudoju, kol kas kalio trūkumo mano augalai per tokios praktikos gerą penkmetį nepajuto, o auginti teko įvairiausių augalų su labai skirtingais poreikiais, tame tarpe ir pakankamai įnoringų...

geraltas

geraltas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2010-Lie-10

knocker dėkui už atsakymą.

kitą savaitę sausos trąšos atvažiuoja, pereisiu į kitą lygį. :)

Nenoriu turbinto akvariumo, nes nesusitvarkau...

Pradėjau nuo dalinio restarto, greitai augančių augalų ir noriu, kad jie augtų ir būtų žalia be dumblių, nes akvariumas bendram kambaryje stovi.

Trečia savaitė auga 0,4W/L 8h, prieš pora dienų uždėjau 1 reflektorių. Dar savaitė, kita ir bus galima augalus grupėmis dėlioti.

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Kaip aš nepagaunu kampo to jūsų ppm ir t.t.
Ar yra kur galima butu normaliai apsisviesti tais visais sutrumpinimas?
Kitas kl.tai kaip zynoti kokiu ir kokias trasas gamintis kad tie augalai vešėtų ir nebūtų dumblių proveržio ?

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Tai ne mūsų ar jūsų ppm. Tai yra mato vienetas, kuriuo nusakoma melagis koncentracija (tirpale, ore, dujose ir kt.). Jis iššifruoja aš anglišku terminu "particles per million"... Lietuviškai tai būtū 1/1000000 dalis "kažko" (tirpalo, dujų mišinio) taip pat tai gali būti užrašomas mg/kg, ml/l, ir pan...
Šiaip pilnas internetas informacijos.... O jei vis tiek neaišku tuomet nežinau kaip paaiškint...
O kitais klausimais trumpų atsakymų nėra.

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Na daug maž. Bet forumuose nieko rimtaus ir aiškaus neuzmaciau kas liečia receptu. Nieko konkretaus,tam toks receptas, tokiems ar tokiems augalams toks receptas ir didžioji dalis gal, gerai nepamenu ir t.t.
Ar nors vienas galit papasakoti ar nurodyti šalti kad butu aiškiai ir paprastai aprašyta, receptas tokiems tai augalams skatina viena ar kita ir plius dozavimas.

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Kaip įsivaizduojat receptus 400+ auglų rūšių plius su receptais ir dar dozavimu?

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Nesileiskim į smuklmenas, suprantu kad kiekvienam augalui nepridarysi.

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04

Siūlau pasidomėti bendrai koks turėtų būti ppm akvariume kiekvienos medžiagos. Kalbu apie vidutinius vidutinio akvariumo parametrus. Paskaičius kelis/keliasdešimt forumų/temų (taip pat ir šiame forume) skaičius manau "išlįs". Tuomet reiktų bandyti pasiekti bent tuos skaičius/koncentraciją. Tada stebėčiau augalus ir pagal bendrus maistinių medžiagų trūkumų požymius didinčiau vienų ar kitų medžiagų kiekį, priklausomai nuo poreikių. Lengviausia tai daryti naudojant jau paruoštas trąšas, nes ant jų talpų būna parašyta, kad "įpylus tiek į tiek vandens to padidėja tiek".

Galima gamintis trąšas pačiam. Manau, kad tai labai abstraktus dalykas. Kas tinka vienam, nebūtinai tiks kitam akvariumui. Be to, stebint augalus galima pastebėti inertiškus požymius, t.y. jie atsiranda jau įsibėgėjus maisto medžiagos trūkumui ir išnyksta jau gerokai po to, kai trūkumas panaikintas.

Gal neužplaks adminai http://calc.petalphile.com/lt/

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Tai kokie čia kiekiai tie ppm/' , g ar mg ?
Ir kaip suprasti tuos kiekvienas 5,0ml šio mišinio į 180l ?
Norėdami pasiekti savo tikslą 2.0ppm NO3, jums reikia pridėti 236,842 gramų AF MacroMicro Mix į jūsų 500,0 ml pakuotėje.
Kiekvienas 5,0 ml šio mišinio į 180,0 L yra:

Elementas ppm / °
Cu 0,0024
Fe 0,18
K 3.07
Mg 0,35
Mn 0,05
Mo 0.0013
N 0,45
NO3 2.00
S 1.15
Zn 0,01

Santykinis NO3 už PMDD , Walstad , PGS-Pro , kad Estimative puslapis , ir jums :
0
2.00
37
Norite modeliuoti ilgalaikį poveikį ir NO3 dozuoti? Spausk čia!

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04

į 500 ml distiliuoto vandens įpili 236,842 g AF MacroMicro Mix. Pilant 5.0 mg šio mišinio į 180L vandens akvariumą, jo cheminę sudėtį papildysi nurodytais elementais ir jų kiekiu.

Pvz., nori Kalį pakelti iki 18 ppm, tai ir pili 30 ml. Tuo pat metu padidėja ir NO3 +12, Fe 1,08 ir t.t.

Čia aš taip supratau.

O kokių ppm nori pasiekti, tai čia vėl klausimas.

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Va čia ir man klausimas :-) su tais ppm? Nerandu normalios info apie tuos ppm.Visi tik kalba,juos mini,o kas čia per mato vienetas?

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04

Taigi Knocker parašė. 

http://aquarium-fertilizer.com/

Šį pranešimą redagavo Daynewss: 2015 Bal 01 - 10:38

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Aha, dabar techninis kl. Su kuo jus sveriat tokias smulkmes:Elementas ppm / °
Cu 0,0024
Fe 0,18
K 3.07
Mg 0,35
Mn 0,05
Mo 0.0013
N 0,45
NO3 2.00
S 1.15
Zn 0,01
?????

Obuoliuactas

Obuoliuactas

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2010-Bir-29
  • Amžius: 37

Savos gamybos trąšos tuo ir gerai, kad nebrangiai kainuoja, pasidarai norimos koncentracijos ar taip kaip tau norisi....

Aš praktiškai visuomet naudojau savo gamybos trąšas.

Šiuo metu trąšas gaminu taip makro:

- 1l RO vandens;

- 95 g. KNO3

- 15 g. KH2PO4

Ir viskas. Dozuoju: maždaug 1 ml 20-25 ltr vandens kasdien.

Taip pat gaminuosi ir "savo" mikro trąšas:

Darausi DIY Tropica nutrition 4x koncentruotą variantą (dabar gerai nebepamenu ar tikrai 4x).

Kaip bazę šiam preparatui naudoju Plantex CSM+B. Papildomai pridedu dedu tik mangano sulfato ir geležies chelato.

Dar reiktų dėti ir magnio, jo mūsų vandenyje yra tikrai pakankamai net ir skiedžiant RO, na nebent naudoti RO.

Taigi aš darau taip:

- 1 l RO vandens

- 26 gr Plantex CSM+B

- 20 gr. Fe (9%) DTPA

- 4,7 gr. MnSO4*7HO2 (berods toks jei neklystu)

- apie 1 gr. askorbo rūgšties (jei neklystu), namie galėsiu patikslinti

- apie 0,5 gr. kalio sorbato.

Dozavimas 1 ml 25-30ltr akvariumo vandens kasdien.

Taigi ir viskas. Trąšos stovi gana gerai. Be drumzlių išsilaiko apie praktiškai kol sunaudoju visą litrą.

Anksčiau vietoj konservantų naudojau Vimi accelerator'ių 20-30ml litrui trąšų, bet darydavau mažiau koncentruotą tirpalą, tai irgi gana gerai išsilaikydavo.

Taigi trečiu remiantis EI, vandens keitimai apie 50-60 procentų akvos tūrio.

Tai tiek trumpai apie mano šiuo metu naudojamas trąšas ;)

Tema buvo ir kitame forume, taigi tik panaudojau jau ansksčiau savo sukurtą postą....

ŠIaip labai patogu pasinaudoti darant trąšas šia skaičiuokle

Aš makro medžiagas (KNO3, KH2PO4) pirkau kažkada "Shetelig".

Kils klausimų klauskite, bandysiu atsakyti.

Norėjau pasitikslinti  MnSO4*7HO2 čia yra mangano sulfatas ? MNSO4*1HO2 ??

Geležies chelatas 13proc. tiktų? Didelis skirtumas 9 ar 13 proc ?

Taip pat noriu pamėginti pasimiksuoti trąšų, tad noriu tiksliai žinoti, kad teisingai užsisakyčiau

Šį pranešimą redagavo Obuoliuactas: 2015 Bal 01 - 18:30

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Taip tai yra mangano sulfatas, tiek vienas tiek kitas skiriasi tik jų molinė masė, mano yra labiau hidratuotas, taigi realiai pačio mangano mano druskoje yra mažiau, bet yra ir kita medalio pusė, mažiau hidratuoto mangano sulfato laikymas reikalauja įpatingesnės priežiūros, nes jis labiau sugeria drėgmę iš aplinkos. Beje jei reikia aš galiu kažkiek pasidalinti (a.ž. Jeigu ką).
Skirtumas tarp geležies chelato yra tik toks, kad skiriasi geležies kekis medžiagoje (vienoje 9% kitoje 13%) na ir gali skirtis pats chelatorius (stabilumas ir pan...).
Tiek trumpai...

P.s. Ar tikrai smulkmė 236gr. druskų mišinio... Kažkaip nesinori viso chemijos penktos klasės kurso aiškinti forume kaip paskaičiuoti koncentraciją, kaip praskiesti tirpalą iki norimos koncentracijos ar kaip tirpinti medžiagas...

geraltas

geraltas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2010-Lie-10

Vadovėlis:

xFTmCOB.png

asciavadas

asciavadas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2014-Bal-29
Tarp jūsų, yra medžiotojų? Paklauskite apie šią sritį, ir aš jums atsakysių tuo pačiu atsakymų, šviesa...

Šį pranešimą redagavo asciavadas: 2015 Bal 04 - 00:06