Peršokti prie turinio

Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Close Open
Close Open
Nuotrauka

Dėl Emos Trašų

• Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 14

Artuuras

Artuuras

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Sau-31
  • Amžius: 32

Turiu tokių parametrų vandenį:

Savaitė kaip nekeistas vanduo: PH-7,9~ KH-14 DH-26 No2 na galbut 0,01 bet ir tai šviesesnė spalva.

Vanduo iš krano PH-8.3, KH-16, DH-27 NO2-0
Po dalinio vandens keitimo PH-8, KH-14, DH-27,NO2-0

Skaičiau, kad panevėžyje vanduo kietas, todėl yra sugalvotos tam tikros trąšos (PlantoPan C) http://www.emasoluti...ntopan-c-detail.

Aš gyvenu Kaune, bet vanduo ne iš miesto tinklų, gal vertėtų pamėginti naudoti tokias trašas ?

Arba gal turite kokių kitokių patarimų ? Šiuo metu naudoju taip pat Emos trašas "Mikroplant Complex"

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04
  • Amžius: 39

Pilk arba kompleksines (micro ir macro), arba pagal savo akvariumo parametrus derink. Kad ir kaip norėtųsi niekas tau nepasakys, kad daryk taip ir viskas - tavo akvariumas jau be dumblių, augalai bujoja, žuvys sveikos. Reikia "gaudyt". Pats naudoju emos trąšas. K, mikro ir geležį. Skystos anglies dar likę, tai vis dapilu - išmest gaila :D Paskaityk apie Estimative Index. Gali pasirodyti šiek tiek painu, bet įsigilinus, tai gan paprasta ir lengva. Pasižiūrėk pagal akvariumo apkrovimą, parametrus ir naudok. Eksperimentuok pats ir įgausi patirties, be to žinosi kas geriausia tavo akvariumui. Paskaityk jų sudėtis. Gan panašios. Turiu omenyje kompleksinių. Patarčiau papildomai pilt geležies

Šį pranešimą redagavo Daynewss: 2014 Grd 14 - 14:30

varyla

varyla

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Rgs-26
  • Amžius: 48

Naudoju  Plantopan C krevetyne , augaliukai auga, tik su šiomis trąšomis negali naudot papildomai skystos anglies ( vimi acelerator), vanduo pabala kažkas nesiderina.

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04

Aš kai keičiu vandenį kartą per savaitę, tai pilu K, micro expert ir Fe, tai kitą dieną vanduo būna balstelėjęs. Teko ne vieną postą matyt, kad nuo emos trąšų bąla vanduo. Bet dar po dienos praeina, tai stipriai nepergyvenu. Bet jei reiktų kasdien naudoti, tai būtų nekas.

Artuuras

Artuuras

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Sau-31

Tai va mąstau apie keletą derinukų. Iki šiol naudojau Easy life profito, augalai nelabai augo, tada Mikroplant complex, atsigavo akvariumas, bet jos į pabaigą ir norisi vėl tobulėti.

Dabar mąstau apie mikroplant expert ir makroplant v2 derinį. Na arba PlantoPAn c , kurio variantą svarstau dėl šių žodžių (* - subalansuota sudėtis leidžia naudoti vandenį be papildomo minkštinimo tiesiai iš Panevėžio. (kuriame bendrasis vandens  kietumas 5,90-7,57 mg-ekv/l)  tai galbūt kažkokių minkštinančių medžiagų pačiose trašose yra, kas mano parametrų vandenėliui gerai būtų. Na arba tiesiog geriau įsisaviną augalai jas esant tam tikrų parametrų H2O.

Gerai Daynewss sakė reik eksperimentuot ir atrast tai kas būtent mano atveju geriausiai tinka. Skaičiau aš tą EI techniką, esmė jos kiek supratau užtikrinti optimalias sąlygas augalams pilt daug trašų daug šviesos ir bent kartą į savaitę keist vandenį, norint sumažintį perteklinį  "blogųjų" trašų kiekį, kuris gali pakenti faunai.
Apie "Estimate Index" metodą čia (http://www.aquascape.lt/straipsniai/15-estimative-index)  geras straipsniukas buvo, pamėginsiu dar į jį isigilint.

Šį pranešimą redagavo Artuuras: 2014 Grd 14 - 22:48

varyla

varyla

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Rgs-26
  • Amžius: 48

Aš pats naudoju emos mikroplant compleks ir geležį papildomai dozuoju kasdien, visai geros trąšos,ir vanduo visada skaidrus, o kad trąšos suminkštintu vandenį tai nežinau kogero nesamonė. Vandeniui minkštinti reikia   RO filtrą pasistatyti ir nesukti sau galvos nekaži ką jis ten kainuoja.

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04

Aš manau, kad frazė iš trąšų aprašymo reiškia, kad trąšose yra mineralų kiekis, kuriuo galima papildyti Panevežio vandentiekio vandenį, kuris irgi nėra distiliuotas ir turi ištirpusių medžiagų, iki rekomenduojamų pagrindinių normų. Jei vanduo būtų minkštinamas RO, tai tuomet trąšose turėtų būti didesni kiekiai mineralų ir medžiagų. Pvz. nitratų kiekis vandenyje 1 ppm, o reiktų bent 5. Tai panaudojus trąšas ir pakelia nuo 1 iki 5. Būtų RO, tai reiktų kelti ne 4, o bent jau 5 ppm, būtų kita trąšų sudėtis. Ema tam turi Mineralinę druską GH kelti būtent RO vandeniui. Vandens trąšos nesuminkštins, tikrai. Arba pili distiliuotą vandenį (kas yra absurdas), arba pasistatai namie RO sistemą (galiu duoti puikaus meistro numerį), arba statai RO sistemą akvariume.

Trumpai apie EI - pili trąšų pakankamai/daugiau nei reikia ir keiti kas savaitę 50% vandens.

Artuuras

Artuuras

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Sau-31

Svarstau vis dėl Ro filtro ar jis man yra reikalingas atsižvelgiant į parametrus? Vanduo kietas, ph aukštas, na bet augalai iš bėdos auga, žuvys gyvena. Bet žinoma visada norisi kažko daugiau :) Kiek mačiau paprastas Ro filtras 200lt kainuoja pigiau neradau, toks su 50 memrana išeina, per parą 190l pagamina tai tarkim man reikalinga yra 50l Ro vandens tai jis virs 6h ir varvins ta vandėli? Ir kokia tokio filtro išeiga? (kiek išleidžiama vandens norint pagaminti 1l Ro vandens) Kažkokia terlionė atrodo puse dienos leist vandenį į kažkokią bačka, mano atveju 50l tai nebent i dvi talpas tiltų, ko pasekoje dar ir sekt kad per viršų nepravarvėtų tas vanduo reiks :D Ar aš ne taip šį procesą supratau ? 

Daynewss

Daynewss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Kov-04

Kiek žinau buitiniai RO fitrai veikia taip. Statomos dežutės su membranom. Jos filtruoja po truputį iki H2O molekulės, t.y. išfiltruojamos didelės molekulės, tada mažesnės ir t.t. Kol lieka grynas vanduo. Tada statomi mineralizatoriai/mineralizatorius, kuris prisotina vandenį reikalingais mineralais - Mg ir t.t. Nes žmogui grynas vanduo, kurio praktiškai gamtoje nebūna, išplauna iš organizmo reikalingus mineralus. Jei vandens slėgis mažesnis nei 2 atmosferos statomas kompresorius ar siurblys.

Akvariume, bent aš taip įsivaizduoju, turėtų jis veikti nuo filtro išmetimo srovės. Principas toks pats - filtravimas molekuliniame lygmenyje, kol lieka grynas vanduo. Taip mažinamas vandenyje ištirpusių medžiagų kiekis.

Dėl jo veiksmingumo nesigilinau, tai negaliu atsakyti, bet atrodo jie lygiai taip pat kaip ir buitiniai.

Gal kas paaiškintu plačiau?

Šį pranešimą redagavo Daynewss: 2014 Grd 16 - 20:58

Linas

Linas

Dažnas dalyvis

• Moderatorius
  • Kartu nuo 2007-Sau-02
  • Amžius: 46
Daynews, tu neteisus. RO filtrai jungiami nuo vandentiekio tiesiai. Isfiltruotas vanduo naudojamas, likes eina i kanalizacija. Po ro filtro paprastai gaunam gryna svaru vandeni, kuri, norint augint augalus, reiketu praskiest su nefiltruotu vandeniu, padaryt kh plius minus 4-6.

Artuuras

Artuuras

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Sau-31

Va ką akvariumistai naudoja, tik man įdomų kiek to "nešvaraus" vandens reik išleist, norint pasigamint išfiltruoto vandens

Linas

Linas

Dažnas dalyvis

• Moderatorius
  • Kartu nuo 2007-Sau-02
Blogiausiu atveju 1:4

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --

Ne Linai, blogiausiu atveju būna  1:6...

O šiaip tai normalus filtro sureguliavimas ir komponentų parinkimas paprastai buna toks kad santykis būtų 1:4, tačiau nereta pasitaiko ir kitokių patobulininmų ar šiaip ;)

Teoriškai su 50 gpd membrana naudolamas 300 (kartais 400) "numerio" ribotuvas. Jei žiūrėti grynai teoriškai tuomet imant minėtus skaičius gauname kad santykis bus 1:2,3 (1:3) , tačiau čia tik teorinis skaičiavimas. Tai dar labai stipriai priklauso ir nuo vandentiekio slėgio, bendro vandens druskingumo, temperatūros ir kt parametrų. Teorinis srautas - 190 l/parą gaunamas laboratorijoje kai įvado darbinis slėgis 3,6 bar (50psi), tiekiamo vandens temperatūra 25*C, o druskingumas - 250 ppm.

Taigi bet pas mus vargu ar pas ką namie iš šiaupo bėga žaltas vanduo kurio temp 25 laipsniai, o ir druskingumas skiriasi...

Beje duotieji parametrai gali skirtis priklausomai ir nuo membranos gamintojo...

Taigi nėra taip viskas paprasta kaip atrodo.

O RO filtras iš esmės akvariumininkui reikalingas tik tokiu atveju jei is tikrai ruošiasi auginti ar naršinti ypač lepias ir jautrias vandens parametrams žuvis, brangias krevetes, ruošiamasi turėti jūrinį akvą, ruošiamasi auginti Ypač brangius kolekcinius ir įnoringus augalus (Eriocaulon, Tonnina genties ar panašius augalus). Kitais atvejais galima išsiversti ir su vandeniu iš čiaupo.

Obuoliuactas

Obuoliuactas

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2010-Bir-29
  • Amžius: 37

Augalai tik atsidėkos gaudami RO vandens, mano nuomone. Ir mano planuose RO filtras eina pirmu numeriu...Todėl jei žmona nevaro iš namų dėl akvariumo fanatizmo ar dar kokių kitų suvaržymų, tai pirmyn :D

Šį pranešimą redagavo Obuoliuactas: 2014 Grd 17 - 11:53

Artuuras

Artuuras

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Sau-31

Na įves tą naują valiutą "atpigs" viskas tai pagalvosiu apie RO sistemą :)) Kol kas ir mano planuose vienu iš pirmų numeriu ši sistema eina.