Sveiki,
Noriu isigyti grunta 200L augaliniam akvariumui, esu nuziurejes JBL manado, bet gal kas galite patarti kokiu alternatyviu variantu?Gali buti truputi brangesnis, bet noretusi juodos spalvos.
Perskaiciau daug sio forumo temu apie substratus ir niekaip neapsisprendziu.Svarstau apie siuos 2 variantus: JBL Manado ir Akadama.Niekur nepavyko rasti Manado frakcijos o Akadama pasirode siek tiek stambokas 3-6mm, noretusi 1-3mm, nes planuoju auginti pievele.Teko skaityti jog JBL manado yra labai lengvas ir su juo problematiska laikyti dugna rausiancias zuvis ir sodinti augalus ar tai aktualu ir Akadamai?Su kuriuo is siu substratu lengviau formuoti reljefa?Ar uztektu vienos 25L pakuotes 100x40 akvariumui norint paformuoti reljefa ar butina 50L?Klausiu, nes gamintojas raso 25L 200-350L akvariumui, tik tai man nepasako ar uzteks norint sustumti koki kalniuka ar net keleta.Gal yra kokiu isbandytu ir geresniu alternatyviu substratu kuriu kaina mano ismatavimo akvariumui butu iki 200-300Lt?Nekantriai laukiu patarimu, nes labai norisi greiciau imtis pieveles projekto...
Šį pranešimą redagavo Egas: 2014 Lie 10 - 20:15
JBL nenaudočiau, nes jis tusčias, Akadama gerai, bet bet būna geriau. Gal verčiau pasieškoti kažką iš akvariuminių substartų, pvz. Oliver Knott, ADA, galų gale kad ir lenkų Aqua substrate, ar bet kokio kito gamintojo. Kiek litrų reikės nesunku pasiskaičiuoti, bet tai priklausys kokį aquascape darysi.
Manado nėra prisotintas maistinėmis medžiagomis, o ar jį naudoti ar ne - kiekvieno akvariumisto reikalas. Argumentų ir už ir prieš yra begalės. JBL išleido du naujus substratus, vieną "tuščią", o kitą "pilną". Galima mėginti juos, jei pasirodė Lietuvoje. Nuoroda - http://www.jbl.de/en.../3397/substrate
Manado nėra prisotintas maistinėmis medžiagomis, o ar jį naudoti ar ne - kiekvieno akvariumisto reikalas. Argumentų ir už ir prieš yra begalės. JBL išleido du naujus substratus, vieną "tuščią", o kitą "pilną". Galima mėginti juos, jei pasirodė Lietuvoje. Nuoroda - http://www.jbl.de/en.../3397/substrate
Plikas gruntas turi savu privalumu, nes nereikia spelioti ko truksta o ko per daug. Mano akim ziurint turbintas gruntas yra daugiau trūkumas nei privalumas, nes turi daryt stabilius ir didelius vandens keitimus kol akvariumas šviežias ( jei vandenį minkštinate abejoju ar jum patiks ji keisti dideliais kiekiais). Sekantis minusas - sunku nuspėti ko iš trašų trūksta ir dozuojant kažką papildomai galima prisipilstyti ir turėti dumblių plantaciją.