Teko apsilankyt pas Peter Gilbers laboratorijoj.
gilbers.jpg 169,38KB
0 Parsiųsta kartų
Kai paklausiau, ka mano apie Hanna testus, tai prie akiu paeme ir ismete hana testa i siuksliu deze jo nuomone, hanna testai yra labai nepatikimi.
Kadangi Gilbersas turi itin tikslu laboratorini fotometra (berods kainuojanti apie 5000EUR), savo laboratorijoj jisai pats atlieka mokamus vandens tyrimus. Vokieciu hobistai, matydami skirtumus tarp Gilberso matavimu ir hannos testu, siuncia jam hanna fotometrus, kad jis sutikrintu siu parodymus.
Pats savo akim maciau deze, kurioje buvo primesta daug hanna testu, kurie jo nuomone, visiskai yra netinkami naudoti tiksliems fosfatu kiekiams nustatyti.
Pats Gilbersas yra sukures savo vandens testus, kurie, pasak jo, yra itin tikslus. Ypatingai jisai didziuojasi butent savo sukurtu fosfatu testu, kurio testavimo kolbos yra didesnes nei iprastai bei ju geltonos spalvos kolbu laikiklis, kas leidzia pamatyti ir nustatyti tikslesnes parodymu reiksmes.
po4_1.JPG 260,94KB
0 Parsiųsta kartų
Siandien prisiruosiau pasimatuoti savo akvariumo PO4 su abiem testais
hanna_1.JPG 170,43KB
0 Parsiųsta kartų
Hanna testas parode 0.03
hanna_2.JPG 225,84KB
0 Parsiųsta kartų
Gilberso testu pakuote atrodo taip:
po4_2.JPG 208,03KB
0 Parsiųsta kartų
po4_4.JPG 83,82KB
0 Parsiųsta kartų
po4_3.JPG 214,29KB
0 Parsiųsta kartų
PO4 parodymu skale yra nuo 0.00 iki 0.3. Iki 0.1 zingsnis yra kas 0.025. Toliau zingsnis dideja. Kadangi savo akvariumo PO4 lygi nedaleidziu auksciau 0.1, man yra ir svarbiausi parodymai butent iki 0.1.
Padarius viska pagal instrukcija, sis testas parode PO4 kieki 0.025. Maloniai nustebino tai, kad spalvu gama tikrai stipriai skiriasi ir gan aiskiai galima matyti tikslius testo parodymus.
po4_5.JPG 101,06KB
0 Parsiųsta kartų
Mano atveju, abu testai, galima sakyt, parode absoliuciai vienodus rodmenis. Todel galiu daryti isvada, kad hanna testas taip pat yra gan tikslus. Kiekvienas gamintojas vienaip ar kitaip savo produkta girs ir visada ras argumentu, kuom jis pranasesnis.
Sekancius testus darysiu naudojant abudu testus ir ziuresiu kaip su laiku jie (ne)skirsis.