Peršokti prie turinio

Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Close Open
Close Open
Nuotrauka

Dėl trąšų naudojimo

• Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 96

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 46
Nežinau kur problema su Easy life Profito trąšomis, bet va vien dėl tokios problemos esu jas tik vieną kartą bandęs, nes atidaryta pakuotė pusės metų netempdavo ir pasidarydavo skystis drumstas (turbūt chelatoriaus problema)...Virimas chia jau nebepadės, nes tos drumzlės reiškiasi kad metalai oksidavosi ir suformavo netirpias nuosėdas... Greičiausiai bus gelezies oksido ir mangano nuosėdos, taip pat neatmesčiau ir vario kritimo į nuosėdas.EDTA kaip chelatorius yra gana silpnas ir gana nestabilus, ypač prie žemesnio pH, Jau berods prie 6,8 Ph prasideda chelatų irimas. Norint to išvengti tam ir yra naudojami konservantai ir antioksidantai...Taigi galima manyti kad šis pigių trąšų gamintojas nei vieno nei kito nenaudoja... Šiaip rimtesnės firmos dažniausiai renkasi ir rimtesnius/stabilesnius chelatorius ir naudoja tokius kaip DTPA, HEDTA.

Jurginiukas

Jurginiukas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2013-Sau-10
  • Amžius: 47
Reik patarimo, dabar naudoju Ema Solutions Mikroplant Complex trąšas, nepatinka, bet reikės sunaudot, atrodo trūksta geležies. Klausimas ar pirkt geležies testą ar geriau iškart papildomai geležies ir bandyt? Jei pirkt geležies atskirai, kokios firmos geriau, kas naudojat gal patarsit?

rudolfas

rudolfas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Lie-23
  • Amžius: 41
knocker rašė:[quote]Nežinau kur problema su Easy life Profito trąšomis, bet va vien dėl tokios problemos esu jas tik vieną kartą bandęs, nes atidaryta pakuotė pusės metų netempdavo ir pasidarydavo skystis drumstas (turbūt chelatoriaus problema)...Virimas chia jau nebepadės, nes tos drumzlės reiškiasi kad metalai oksidavosi ir suformavo netirpias nuosėdas... Greičiausiai bus gelezies oksido ir mangano nuosėdos, taip pat neatmesčiau ir vario kritimo į nuosėdas.EDTA kaip chelatorius yra gana silpnas ir gana nestabilus, ypač prie žemesnio pH, Jau berods prie 6,8 Ph prasideda chelatų irimas. Norint to išvengti tam ir yra naudojami konservantai ir antioksidantai...Taigi galima manyti kad šis pigių trąšų gamintojas nei vieno nei kito nenaudoja... Šiaip rimtesnės firmos dažniausiai renkasi ir rimtesnius/stabilesnius chelatorius ir naudoja tokius kaip DTPA, HEDTA.[/knocker,gal galetum pavardinti pora rimtesniu firmu,kas tai per rimtesnes firmos,nes kaip tik dilema sprendziu,kokias trasas rinktis,buvau nusprendes easy life,bet dabar perskaites tavo posta pradejau abejoti,jei tikrai jos taip nelaiko nei puses metu,tada jau negerai.na nebent pirkti mazesne pakuote,kuria ir sunaudotum greit.dabar ir pats nebezinau...

Žinutė redaguota: rudolfas, laikas: 2013/07/26 11:54

barbusassss

barbusassss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Vas-05
  • Amžius: 37
Anksiau ir aš naudojau Easy life Profito trąšas, tačiau net ir ką tik prasukta pakuotė ir panaudojus akvariume man vanduo pasidarydavo matinis. Todėl gavau patarimą, kad pakeisti trąšas, dėl mano akvariume vykstančiu cheminių procesų. Tą ir padariau ir viskas ok. Bet atidavė man Easy life Profito akvariumistas. Bet kaip matau buteliukas nors apypilnis, tačiau nebetinkamas naudojimui. Bet ką išpilti laukan bandysiu valgomą šaukštą įpilti citrinos rūgšies ir pavirinti gal tai Fe EDTA celatas nebeveiksnus. Pažiūrėsiu kas gausis, vien dėl smalsumo.

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Jurginiukas, o pagal ką jūs nusprendėte kad jums trūksta geležies? Šiaip jau geležies trūkumo požymiai/simptomai labai panašūs tiek į Magnio tiek ir į azoto trūkumo požymius. Deja bet atskirti šiuo s požymius net ir labai patyrusiems yra ne "juokų darbas"... Jei tikrai manote kad trūksta geležies tikrai nevertėtų ieškoti pirkti dar vieno buteliuko, o geriau padidinti turimų mikriukų dozę...Rudolfai jei norit laiko ir akvariumininkų patikrintų pasirinkimo galimybių siūlai pasižiūrėti į Tropica master grow (buvę Tropica plant nutrition) arba Seachem serijas. Yra tų gamintojų ir daugiau, bet ... geriau pačiam skaityti etiketes aprašymus ir išsirinkti kas kam patinka... Man patinka savadarbiai miksai, o gaminu TPN savadarbį analogą (naudojant Plantex CSM+B + mangano sulfata + 10proc geležies DTPA chelatą)... kas norės lengvai susiras receptūrą internete.

barbusassss

barbusassss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Vas-05
Girdėjau ir aš apie TPN kad žymiai geresni rezultatai nei CSM+B kaip ar pats pastebėjai kokius skirtumus? Ar Jūs tik TPN naudojat?

Airwaves

Airwaves

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Lie-17
O kuo geresnes trasos Tropica master grow (buvę Tropica plant nutrition) arba Seachem serijos uz musiskes lietuviskas?:)

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Na CSM+B gryno niekada nenaudojau, na gal nebent prieš kokius6 metus bandžiau, o šiaip dažniausiai darau DIY TPN miksą...Skirtumų niekada neieškojau, ir neturiu sąlygų skirtumams įvertinti, nes tai per daug sudėtinga ir reikalauja nemažo prisiruošimo eksperimentams (o tam aš neturiu nei kantrybės, nei noro a nei laiko), o subjektyviai vertinti nelinkęs ir man tokie vertinimai nei motais...Į mikriukus aš žiūriu paprastai - svarbu jų yra ir svarbu kad sudėtyje būtų pagrindiniai mikriukai...O dėl rezultatų gerumo tai nemanau kad mikroelementai turi kokią nors lemiamą įtaką objektyviam rezultatui (augalų pasės prieaugis per laiko vienetą) jei užtikrinami pakankami jų kiekiai optimaliam augalų augimui...Airwaves niekuo nei geresnės nei prastesnės, objektyviam vertinimui neturiu duomenų (žr. aukščiau išdėstyta mano žinutės tekstą).... Žmogus paklausė kokias RIMTESNĖS firmos trąšas rinktis - aš pasiūliau mano nuomone labai jau seniai esančias firmas, turinčias gilias tradicijas ir požiūrį į augalų auginimą.Tiesa Tropica išsiskiria savo "old-scool" požiūriu, nes ten mokslinei bazei atstovauja konservatyvių pažiūrų mokslininkai ( vienas iš jų Ole Pedersen)...P.s. mane tenkina absoliučiai visos trąšos, jei tik galiu rasti jų sudėtį ant pakuotės ar internete. Man patinka žinoti ką įnešinėju ir kokiais kiekiais ir vengiu tokių, kur parašyta kad tai labai puikios trašos augalams kurios pagerins jūsų augalų išvaizdą, o apie sudėtį nei žodžio...

Jurginiukas

Jurginiukas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2013-Sau-10
knocker rašė:

Jurginiukas, o pagal ką jūs nusprendėte kad jums trūksta geležies? Šiaip jau geležies trūkumo požymiai/simptomai labai panašūs tiek į Magnio tiek ir į azoto trūkumo požymius. Deja bet atskirti šiuo s požymius net ir labai patyrusiems yra ne "juokų darbas"... Jei tikrai manote kad trūksta geležies tikrai nevertėtų ieškoti pirkti dar vieno buteliuko, o geriau padidinti turimų mikriukų dozę...

Labai dėkui už patarimą. Bandysiu padidinti dozę, tik bėda, kad į trąšas įeina ir NO3 ir PO4, na bet labai nedaug tai gal nepadauginsiu.Dėl geležies įtariu, nes tarkim anubio, cardamine lyrata, sagitaria nauji lapai auga šviesūs, gyslos ryškėja. Aksčiau naudojau Vimi micro, tai ten geležies buvo 2 kartus daugiau, o magnio dabartinėse trąšose 3 kartus daugiau ir dar NO3 yra, ko Vimi micro nebuvo, tai magnį ir azotą atmečiau, liko geležis. Dar pamatuoju kartais PO4 ir NO3, dabar turiu PO4 apie 1,3, NO3 20-30, mano supratimu ok čia lyg ir.Ir dar va kai patarėt, tai prisiminiau, kad Vimi po 4 ml kasdien pildavau, o šitų tik po 2, gal čia šuo ir pakastas, padidinsiu dozę, žiūrėsim.

Airwaves

Airwaves

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Lie-17
Jurginiukas rašė:[quote]knocker rašė:[quote] dabar turiu PO4 apie 1,3, NO3 20-30, mano supratimu ok čia lyg ir.[/quote]Ir del gelezis padidinimo complex trasas didinsi, tai dar dides ir PO4 ir NO3, nemanau kad cia protingas sprendimas...Ar nepaprasciau isigyti atskiras Fe trasas??:laugh:

knocker

knocker

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Kartu nuo --
Airwaves prieš jokdamasis siūlyčiau gilintis į tai kas rašoma o ne kvatotis, nes matosi kad stumi kažkokią demagogiją ir pats nesupranti net ką rašai, bet nieko praeis...Dabar tamstos žinioms pagilinti: Jei Jurginukas akvariume testais (kuo aš labai nepasitikiu) fiksuoja kad vandenyje yra 20-30 ppm NO3, 1,3 ppm PO4 tai aš darau logišką išvadą jog dozuojant "Mikroplant COMPLEX" geležies ji taip pat vandenyje turės 0,35ppm Fe, taigi iš čia ir mano klausimas ar tikrai trūksta geležies... Ir visgi tokių kiekių geležies net ir labai paturbintam akvariumui dažnai būna pakankamai... Be to pagal cheminę trąšų sudėtį matosi kad arba testai grybą pjauna arba akva gana papildomą azoto kiekį iš šalies, nors tai ir nėra problema... Neatmetu ir fosfatų testo paklaidos ;) Taigi pilant geriau skaičiuokite ką supilate, o ne stenkitės išmatuoti ką supylėte, taip daug paprasčiau :D :D :D, aišku ne visiems jei su matematika blogai...Norit rezultatų reikia trupučio ir kantrybės o ne kasdien vis ką nors keitinėti...Ir prieš lengva ranka siūlydami pirkti vis naujus buteliukus su atskirais preparatais, gal pradžiai įdėmiau pažiūrėkite į situaciją...

Žinutė redaguota: knocker, laikas: 2013/07/26 22:13

Airwaves

Airwaves

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Lie-17
Tai kad as labai pansiai pasakyt ir norejau;) Kas gi pila viska viename kai nori padidint tik 1 is ju esanciu elementa, o kitus gal net ir sumazint. Tik aisku pirma reikia tikrai isitikinti kad to ar ano truksta ir reikia, o jau poto pilstyti, todel geriau pirma pradet nuo testu o ne nuo buteliuku naujokams, ir tie testai tikrai nera nereikalingi, jie yra net labai reikalingi esant reikalui.O skaiciuot , jai nori labai nenugrybauti, tai tikrai teks ismokti jai dar nemokama;) O cia ir nieko sudetingo nera. Žinutė redaguota: Airwaves, laikas: 2013/07/27 10:21

dziustas1

dziustas1

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2007-Spa-06
  • Amžius: 31
Tie testai daznai tik pinigu ismetimas. Naujoka dar labiau klaidina. Ir augalams nepasakysi, kad jie augtu, nes va testas rodo reikiamas reiksmes. Be to tu testu pilna rodanciu pieno riebuma, jau tada geriau atlikti vandens tyrima laboratorijoje. Moketi skaiciuoti visai nereikia, daug paprasciau ir greiciau naudotis jau sukurtomis excel lentelemis :)

Jurginiukas

Jurginiukas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2013-Sau-10
Patinka man šitas forumas, vienaip ar kitaip mintimis žmonės pasidalina:) Beje skaičiuot atrodo moku, mano profesija finansai, o vat su chemija tai nedraugauju:pinch: Bet labai giliai nekasant, N ir P mano akve ir be trašų kaupiasi, labai daug faunos, o ir akvui virš 10 metų, gruntas įvairus, akmuo nežinomos kilmės, maža kas. Testai JBL, tikslumo ten nulis ir sunku spalvas parinkt, bet kai periodiškai pamatuoju, tai išvadas darausi iš palyginimo. Norėjau trąšų atskirai mikro ir makro, bet parduotuvėj ne taip suprato ir turiu dabar kompleksą. Makro norėjau papildomai, nes žuvys sirgo, todėl labai dažnai keitėm vandenį, du filtrai sukasi, tai N ir P buvo sumažėję iki 10 ir 0,3 kai mes buvom pripratę prie maždaug 50 ir 1,8. Apsišarvuosiu kantrybe, nors sunku:) ir pabandysiu padidint dozę kaip patarė Knocker, jei NO3 ir PO4 sukils per daug, teks mest šitas trąšas, galėsit gaudyt:laugh: Pilant po 2 ml kasdien per savaitę įnešiu apie 7 NO3 0,5 PO4 0,12 Fe (nu jei moku skaičiuot :P), šiandien dar pamatavau kad būtų tikslus atskaitos taškas: 10 NO3, 1 PO4 pagyvensim pamatysim

barbusassss

barbusassss

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2011-Vas-05
Įdomumo dėlei jai kam įdomu: išviriau aš tas trąšas ir tirpalas gavosi skaidrus, bet indelyje atsirado nuosedų - nedaug. Vakar išviriau o šį rytą supyliau. Fe pamatavau akvariume 0,05mg/l o supylus man reikiama kiekį po 20min pamatavau vėl FE pakilo 0,2mg/l. Tik va dabar galvoju ar ta geležis yra prieinama augalams dar? Be to neaišku kaip situacija to tirpalo su likusiais elementais. Bet vanduo skaidrus.

Airwaves

Airwaves

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2012-Lie-17
Blaskotes Jurginukas, labai blaskotes nesuprasdami apie savo akvariuma. Sakot kad pas jus daug faunos, ir kaupesi N ir P, tai tada kam pilti dar trasas kuriose yra N ir P?Nusipirkot ne tas trasas kuriu norejot ir jums reikejo bet vistiek pilat? Nu cia jau pati nuvaziuot bandot tai suprasdama.Nepasitikit testais, ir net sakot kad JBL tikslumas 0, o ju matavimo rezultatus imat kaip atskaitos taska, kur logika?Beja jai jau JBL tikslumas 0 tai jums tada jokie testai nepade, nors as tuo tikrai netikiu:lol: :lol: :lol: Ar bent kontrolinius tirpalus bandet kad sakot tikslumas 0?pvz as bandes, nevisai tikslei rodo, bet ir nenugrybauja taip kad tikslumas lygus 0 butu, nesamone, aisku jai testas daromas kaip priklauso, ir regentai nepasene.

Jurginiukas

Jurginiukas

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Kartu nuo 2013-Sau-10
Airwaves rašė:

Blaskotes Jurginukas, labai blaskotes nesuprasdami apie savo akvariuma. Sakot kad pas jus daug faunos, ir kaupesi N ir P, tai tada kam pilti dar trasas kuriose yra N ir P?

Ogi tam, kad nebūtų per mažai N ir P, parašiau kad atkreipčiau dėmesį, jog ne tik iš trąšų dozavimo į akvariumą patenka N ir P, bet ir kitais būdais :PAirwaves rašė:

Nusipirkot ne tas trasas kuriu norejot ir jums reikejo bet vistiek pilat? Nu cia jau pati nuvaziuot bandot tai suprasdama.

Niekur nevažiuoju, sėdžiu ir rašau :P ir taip, norėjau kitokių trąšų, bet kad jau gavau tokias, bandau jas, nemanau, kad šitos blogos, tik reikia tinkamai naudot, aš mokausi. Airwaves rašė:

Nepasitikit testais, ir net sakot kad JBL tikslumas 0, o ju matavimo rezultatus imat kaip atskaitos taska, kur logika?Beja jai jau JBL tikslumas 0 tai jums tada jokie testai nepade, nors as tuo tikrai netikiu:lol: :lol: :lol: Ar bent kontrolinius tirpalus bandet kad sakot tikslumas 0?pvz as bandes, nevisai tikslei rodo, bet ir nenugrybauja taip kad tikslumas lygus 0 butu, nesamone, aisku jai testas daromas kaip priklauso, ir regentai nepasene.

Gerai jau, ne 0, truputį daugiau gal:lol: skalės intervalai dideli ir spręsti reik pagal spalvas, todėl pvz., NO3 5 ar 15 sunku pasakyt, tai ir parašiau, kad kai pastoviai su tais pačiais testais matuoju, galiu suprast kas vyksta, nes lyginu, o dar parašiau, kad testai JBL, ne visiškas š.., todėl pasitikėti galima.Beje matau, kad kas nori geranoriškai patart, supranta ką parašau, o kitam aiškink neaiškinęs, vis vien nesupras:whistle:

Žinutė redaguota: Jurginiukas, laikas: 2013/07/27 17:40