Sveiki,Kyla itarimas, kad žuvytės serga heksamitoze. Visos žuvys (malavio ciklidai) atrodo sveikos, maitinasi, tik tuštinas baltais permatomais siūlais. Vienam ancitrusui išsipūtė pilvas ir taip pat baltai tuštinasi ir nieko nebevalgo. Teko perskaityti, kad sėkmingai galima pagydyti su metronidazoliu, tik nelabai randu tikslaus gydymo kurso. Gal kas galit parašyti (ar nuorodą kokią) tikslų gydymo kursą su dozėmis, kiek dienų ir vandens keitimo kiekiais. Iš anksto dėkoju.
Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Itariu heksamitozę
Sukūrė
kristinalik
, Sau 07 2013 10:30
Parašyta 2013 Sau 07 - 11:13

Įtari teisingai.Gydoma "Trichopol" arba analogas vaistais. (Jie naudojami gyditi ligai liaudiškai vadinamai "triperiu").100mg veikliosios medžiagos ant 10l vandens. Vaistai ištirpdinami ir supilami į akvariumo vandenį.10d. kartoji kursą 100mg ant 10l ir keiti vandenį po 50% kasdien.Po to mažini dozė iki 50mg and 10l ir toliau keitinėji vandenį po 30%. Taip tesi dar 10d.Po viso kurso pakeitinėji vandenį dar kelias dienas ir stebi rezultatus. Nesulaukus pagerėjimo kartoji.Kai aš gydžiau man padėjo toks metodas. Gal kas kažką kitą pasiūlis.
Parašyta 2013 Sau 07 - 21:02

Dėkui Mantvi, bandysim. Šiandien benaršydamas aptikau rusų straipsnį kur siūloma biški mažesnės normos metronidazolio, mažesni vandens keitimai ir trumpesnis gydymo laikas, t.y. 250mg ant 35 litrų, pirmas tris dienas keisti vandens 25%, poto 10-15% ir gydymą tęsti netrumpiau 12-15 dienų. Dar kartą dėkui.
Parašyta 2013 Sau 07 - 22:03

Aš pagal savo praktiką parašiau :) man trumpesni kursai nepadėjo. Arba jai padėdavo tai po nepilno menesio kartodavosi, trečia kartą kartojantis padariau tokį stiprų gydimą, tai praėjo ir daugiau aš jos nemačiau. Bėja dar pakelk temperatūra iki 32C.Nėra jokio tikslaus gydimo trichopolu, kiekvienas gali teigti kitaip, bet visų teorijos panašios. Pasirink savają ir bandyk.
Žinutė redaguota: Mantvis, laikas: 2013/01/07 22:05
Parašyta 2013 Sau 07 - 23:33

Temperatūrą tokią aukštą laikyti viso gydymo metu, ar augalai nenukentės (paparčiai, kriptokorinos ir anubis) ir kaip žuvys, esu skaitęs, kad gydymas su tokia aukšta temperatūra ir dar aukštesne tinka amerikiečiams, afrikiečiams kaip ir per aukšta? Kaip minėjau, labiausiai serganti atrodo ancitruso patelė, kuriai vieninteliai išsipūtęs pilvas, o baltom išmatom iš žuvelių kolkas pastebėjau pas vieną socolofi ir demasoni, pas labidocromius yellow atrodo viskas ok. Tai gal pradžiai pabandyti "lengvesnį" kursą? Dar kartą dėkui.
Žinutė redaguota: kristinalik, laikas: 2013/01/07 23:36
Parašyta 2013 Sau 08 - 07:37

metradozolio koncentracija 10mg/l, o ne tabletėm ;)Gydimas pagal grafika: 1,2,3,5,7, 9,11, 13,15,17, Gydant reikia palaipsniui kelti temperatūrą kuo aukščiau, nes prie 32 sulėtėja, o 34 nustoja daugintis heksamita. Gydimo viduryje 9,11, dienomis temperatūra turi būti aukščiausiame taške.(35) Per pirmas tris dienas vandenį keičiu 50%, kai vaistai pilami kas antra diena keičiu po 25 %
Žinutė redaguota: Shakys, laikas: 2013/01/08 08:01
Žinutė redaguota: Shakys, laikas: 2013/01/08 08:01
Parašyta 2013 Sau 08 - 22:23

Pradėjau gydymą. Supyliau trichopol'ą, keliu po biški temperatūrą. Gal galit kasnors pasakyti tiksliai iki kiek galiu kelti, kad nenugaižtų žuvytės ir kaip dėl tręšimo, ar galiu tręšti ir naudoti skystą anglį gydymo metu, ar nėra prasmės, nes vanduo bus tankiai keitaliojamas? Dėkui
Parašyta 2013 Sau 16 - 14:43

Sveiki,Pas mane situacija truputį gal kitokia ir žuvytės ne tokios vertingos, bet vis vien pasidomėsiu.Jei neklystu, pas mane viena gupijos patelė pogrunčio paragavo kada augalą taisiau, vandenį keisdamas arba šiaip sutapimas. Praėjo kelios dienos ir pastebėjau, kad ji pasidarė pasyvesnė, mažiau maitinasi, linkus daugiau ilsėtis dar ir tuštinasi panašiai kaip čia rašė kažkaip baltai. Fiziškai sulysus truputį atrodo palyginus kokia buvo. Įdomiausia ar gali išsivystyt kas užkrečiama ar ne, jog tektų visą akvariumą gydyt? Ar tiesiog ją leist į amžino poilsio ganyklas ir galvos nesukt.P.S. Akvariumuke dabar likusios siaučia gupijos su mailium, na ir kelios tingios helenos ;D
Parašyta 2013 Sau 16 - 19:04

9 gydymo diena, temperatūrą nuo šiandien užkėliau iki 34, iki šiol buvo 32. Žuvytės atrodo kolkas neperkaito, anciruso patelė kaip ir keli kiti ciklidai toliau tuštinasi baltai, bet nors jau pradėjo valgyti. Bet nuostolių vistiek neišvengiau. Ancitruso patinas nuo kokios trečios gydymo dienos nebesimaitino, taip pat buvo pradėjąs tuštintis baltai ir vakar iš ryto radau nebegyvą. Dabar klausimėlis, ar temperatūrą palaikius tris dienas 34 laipsnius, vėliau galiu palaipsniui iš karto pradėti mažinti iki pastovios 26 laipsnių, ar visą likusį gydymo laiką laikyti 32?to Gotikas, greičiausiai jei tuštinasi baltai, permatomai, bus kaip ir man heksamitozė. Akvariumas bus užkrėstas visas, iškėlus lauk žuvelę, liga niekur nedings, teks gydyti visą akvariumą.
Parašyta 2013 Sau 17 - 13:00

O sakykit jai pas mane visos žuvys nelepios ar galiu (šiandien tik antra diena kai gydau) pakelti temp 32 rytoj 34 laipsnius?Ar šiandien pakeliu iki 32 ir laikau iki 9 dienos 9-11 diena pakeliu iki 34 ar galimas variantas toks?
Žinutė redaguota: barbusassss, laikas: 2013/01/17 13:06
Parašyta 2013 Sau 17 - 13:40

Aš 32 laipsnius pagal rekomendacijas laikiau iki 9 dienos, 34 kėliau tik nuo vakar. Pas mane malaviečiai, temperatūrai aukštai gal ir jautresni, nors kolkas atrodo iškenčia, gal tik agresyvumas padidėjąs, bet čia gal sutapimas. Logiškai mąstant, jei tavo žuvys pakelia aukštesnę temperatūrą, tai gali kelt 34 ir anksčiau, greičiau susistabdys heksamitozės dauginimasis. Bent aš taip galvoju, gal kas kitas patars tiksliau.
Parašyta 2013 Sau 23 - 10:58

Rytoj paskutinė vaistų dozavimo diena, bet dar pastebiu permatomų išmatų. Šeip žuvys aktyvios, maitinasi, išskyrus viena likusi ancitruso patelė dar nesimaitina, nors nebesimato, kad ji tuštintusi permatomai. Tiesa, netekau ir pagrindinės kaltininkės, nors jau buvo pradėjusi maitintis. Likau su viena patele, reiks ieškoti jai draugų :) to Shakys ir kitiems žinantiems: Ar tęsti vaistų dozavimą kol pastebiu permatomas išmatas, ar kartoti tokias pačias vandens keitimo procedūras ir kaip su temperatūra? Šiuo metu laikau apie 30 laipsnių. Dėkui
Parašyta 2013 Sau 25 - 14:13

Vakar supyliau paskutinę dozę. Atrodo, kad daugiau gydyti nebereikės, permatomų išmatų nebesimato. Manykime, kad gydymas pavyko :)Gydymo metu Labidochromis yellow patelė pradėjo "pūstis", matyt temperatūros kėlimas įtakojo. Šiandien jau plaukioja su ikrais burnoje :laugh:
Žinutė redaguota: kristinalik, laikas: 2013/01/25 14:13