Peršokti prie turinio

Sveiki atvykę į Jūrinių akvariumų forumas!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems gėlavandene bei jūrine akvariumininkyste. AQUARIUM.LT forumas sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie jūrinį akvariumą, ar Jūs turite jų kelis, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės i pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Close Open
Close Open
Nuotrauka

Kalkwasser reaktorius

- - - - -

• Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 32

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
  • Amžius: 46
Sveiki,Nusprendžiau pasidalinti mintimis-patirtimi apie Kalkwasser reaktorių jūriniame akvariume. Pats pasidariau, jau virš pusmečio veikia, daro, ką reikia, negenda :) Nesigilinant į teorinius niuansus, tai - vienas iš kalcio, kh, lygio palaikymo būdų, na ir neblogai automatiškai papildo nugaravusį vandenį. Grubiai skirstant, pati sistema susidėtų iš maždaug 4-ių principinių dalių:1. Pačio reaktoriaus, kur maišomas kalcio hidroksidas.2. Maišymo sistemėlės.3. Peristaltinė dozavimo pompa tirpalo lašinimui į akvą.4. Vandens papildymo rezervuaras (bačka su osmoziniu vandeniu)Priežastis, kodėl išvis pats ėmiausi viską pasidaryti, ir galiausiai papasakot - tai kaina, na ir viltis, kad gal kam nors pravers ;). Užbėgdamas už akių pasakysiu, jog 1as punktas kainavo apie 30lt, antras (mano atveju naudojau išorinę pompą) - apie 85lt, trečias - iš ebay už 35svarus (kai su laikmačiu ir programavimo funkcija, tai manau tiesiog pasisekė), nu 4as - patys sugalvokit ;)Žemiau pabandysiu pailiustruot, kaip visgi tą reaktorių padariau. Ilgą laiką domėjausi akriliniais vamzdžiais, jų pjaustymu ir pan. Buvau įsitikinęs, kad bet koks reaktorius turi būti skaidrus, viskas ten turi matytis kiek kaip ir kas maišosi ir pan. Kol užkliuvau santechnikos skyriuje prie pvc vamzdžių. Iš principo nieko naujo čia nepasakysiu, bet visgi sudedamosios dalys (visos nesunkiai randamos bet kuriame santechnikos skyriuje): Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Dešinioji detalė - vandens padavimo į dugną reaktoriaus šlangelė (per dozavimo pompą paduodama osmoz. vanduo) ir tirpalo nuėmimo nuo paviršiaus šlangelė (per ją tirpalas lašinamas į akvą). Pajungimas detaliau: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Pajungimui naudojau iš elektros skyriaus plastmasinius perėjimus (apie 2lt). Įstačius į plastmasėje išgręžtas skyles, gana smagiai ir sandariai užsiveržia. Dar panaudojau keletą mažų tarpinių (už kapeikas iš santechn. skyriaus) . Iš pirmo žvilgsnio atrodo niekaip neprabėganti sistema. Kaip vėliau paaiškėjo, vis tiek teko užtepti pvc klijais :blush: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Prieš tai įdėtoj nuotraukoje matosi lengvai įstatyta aklė. Ją išėmęs karts nuo karto reaktorių galiu papildyti kalcio hidroksido milteliais. Aklė užsideda gana puikiai, ir išties sandariai. Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Kalcio hidroksido pamaišymui naudoju išorinę pompikę. Iš esmės tinka bet kokia išorinė. Maniškė 300l/h. Principas toks: reaktoriaus viršutinėje dalyje vanduo paimamas, o paduodamas i reaktorių "pučiant" į dugną. Taip sukeliama visa nusėdusio kalcio hidroksido košė, vyksta reikalingas maišymas. Keletas maišyklės vamzdelių konstravimo nuotraukų: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
dar :huh: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Na, prisipažinsiu, norėjau šitą viską padaryt, kad nereiktų nieko pjaustyt. Vis tik tą pagrindinį vamzdį teko su bulgarke patrumpinti - nupjauti, nes pamatavus nelabai tilpo į mano spintelę. Šiaip kažkur skaičiau apie reaktoriaus reikalingą tūrį priklausomai nuo akvariumo tūrio. Nors tu ką, tiksliai neprisimenu, bet jei tik neklystu, tūris turi būt kažkur 1,5x didesnis už per parą nugaruojantį vandens kiekį. (gal labiau patyrę kolegos pataisys mane). Tai vat šito vamzdžio ilgio parinkimo dėka galima pasiekti praktiškai bet kokį norima reaktoriaus tūrį (aišku, su protu :) ) Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Nu ką, beliko viską sukišti, paklijuoti ir psio: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Tiesa, dar paminėsiu, kad kai šviežias vanduo paduodamas į apatinę reaktoriaus dalį, panašioj vietoj būna ir maišyklės padavimo vamzdis. Tą vamzdį šiek tiek įpjoviau (kad nenuslinktų užveržtukas) ir silikoninę žarnelę pritraukiau plastmasiniu "užveržtuku" (kad žarnelė nesugalvotų užsiriesti į viršų): Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Va, tada prisipilu vandens iš krano, ir pradedu testuot - ieškot kur nebėga, kai turi bėgti ir atvirkščiai: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Prisipažinsiu bėgo kur neturėjo bėgt :blush: Labai padėjo specialūs pvc vamzdžiams skirti klijai. Ir kvepia įspūdingai :D, ir sutvirtėja labai greitai. Rašo, kad lygtai po 20min galima detales apkrauti spaudiminiu vandentiekiu. Tai mano reaktoriui to tikrai užteko.Vaizdelis, kaip atrodo pajungus dozavimo pompą: Nuotrauka

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
Ai, tiesa, dabar gal tik brūkštelsiu, kad dozavimo pompa reikalinga lėtam kalcio hidroksido tirpalo lašinimui į akvą, nes tirpalas turi labai aukštą ph (apie 12). Lašinama lėtai, ir tai patartina daryti naktį- paryčiais kada akvoje ph labiausiai linkęs kristi. Tam puikiai pasitarnavo mano dozavimo pompikės laikmatis. Mano kolega iš pat pradžių neturėjo tokios pompos, tai bačką su osmoze pastatė aukščiau ir šviežią vandenį į akvą padavinėjo per medicininį kateterį. Antra vertus, lygtai esu matęs, kad didesnėse akvose kalcio hidroksido tirpalas pilamas tiesiai į sumpą be jokių atsargių dozavimų. Mažesnėse akvose, įtariu, tai gali būt pavojinga. Kai sako, <delo choziajskoje>. Reaktoriaus darbo ciklas toks - vakare apie aštuntą valandą maždaug pusvalandžiui įsijungia maišyklės siurblys. Pastarasis maitinamas per pačią paprasčiausią 220 mechaninę relę-laikmatį. O maždaug ryte 4-5 val. įsijungia peristaltinė dozavimo pompa. Taip atreguliavau, kad per tą laiką, kiek ji būna ijungta, supumpuotų per parą iš akvos nugaravusį vandens kiekį. Jei akvoje gyvūnija nereikli arba jos nėra , toks sprendimas labai padeda atostogauti. Aš buvau pastatęs diiidelę vandens bačką, ir atostogavau virs savaitės. Ir akvai ir man tai patiko ;)Paskutinis pastebėjimas. Reaktoriaus korpusas visgi neskaidrus, kaip pamatyti, kada papildyti kalcio hidroksido miltelių...? Mano atveju - rankiniu būdu įjungiu maišymo pompą, ji prie reaktoriaus pajungta skaidriomis žarnomis, tai matau, ką ji ten užmaišo, kaip tas pienelis atrodo (baltas ar skaidrokas) ir pan. Nu čia kad įsitikinti, kad miltelių išvis yra likę. O šiaip dar naudoju ph testą, kai tirpalas lašinamas į akvą. Jei ph santykinai žemas (10 ir mažiau) tai arba vandens jau per daug prasipumpamo po paskutinio maišymo (kas tokiu atveju normalu būtų), arba išties milteliai prie pabaigos ir reiktų papildyti.Nu ką, sėkmės ;)

megis

megis

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • 2.178 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2006-Spa-04
  • Amžius: 55

tai - vienas iš kalcio, kh, lygio palaikymo būdų,

tai vienas is PH padidinimo budu;) kalcio ir kh,toks mizeris pasipyldo,kad neverta,net det vilciu i tai :)vietoj tokios maisymo pompos, geriau deti varikliuka nuo mikrobangu krosneles ir jo visai neisjungineti,taip maisant ,kaip maisai tu,labai greit apkaleja maisancios pompos rotorius,laiku neisvalius gali sudegt pompa :)

Žinutė redaguota: megis, laikas: 2010/01/22 11:52

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
aciu megi, uz pastabas. is dalies sutikciau. bet... :)kalci ir kh sis reaktorius tikrai nepakels. keliama kitom priemonem. vat palaikyti, o svarbiausia Ca ir KH balansa, palaikys.kol nenaudojau reaktoriaus, Ca buvo apie 360. naudojau CaCl pakelimui, ilgainiui, vistiek krisdavo. Dabar gi stabiliai Ca 430, KH 9.3. Tai tokia praktika vat. O inete ir teorijos apie tai nemazai ;)Turbut kad toliau nesigincyt su megiu, reikia pastebet, kad mano akva yra gana maza - 200l, tai tokio reaktoriaus pilnai pakanka. Didesnese akvose, kuriose Ca poreikis kur kas didesnis jau butinas kalcio reaktorius. Ir megis visai teisus, kad su tokiu reaktorius tik PH kelt pavyks :)Del maisymo variantu. Kai domejausi reaktoriaus konstrukcija ir galimais sprendimais, skaiciau ir apie kolegos paminetas galimas problemas. Bet lygiai taip pat skaiciau ir apie mano aprasyto varianto sekminga veikima. Esme cia turetu but ne konstruktyviniame sprendime, o vandens parametruose. Jei stengiamasi palaikyti gana auksta KH, tai "lasivasis kalcis" (nu chemijos formuliu nerasysiu dar :D ) gana greitai linkes "nuesesti" - priimti kieta pavidala. Tai pades SPS ir LPS augimui (jei kiti parametrai tiks), bet taip pat ir augs (kalcifikuosis... sunku kartais su lietuvybe) ant pompu ir pan, del ko jas daznai reiktu valyti ir priziuret. To nedarant uzstrigs ir turbut nebeveiks :)

Arvis

Arvis

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • 387 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Lie-24
  • Amžius: 34
Didai, pas mane dar mazesnis akvariumas nei 200ltr, taciau kalkwasserio maisykle parametru islaikyti nesugebejo niekaip :) Cia viskas priklauso, nuo koralu kiekio, ju augimo greiciu ir t.t.

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
jo, Arvi, suprantu... gali buti ir taip, kaip sakai. bet nejau sitiek zmoniu gali klysti?... sitiek ant svieto tu reaktoriu, ir gamina juos ir naudoja, kalciohidroksida kilogramais zmones perka, nejau tai veikia tik isimtinais atvejais, kai puseje tonos du gyvi akmenys ir ant vieno is ju karolina auga? :) ...kad nesileist i pievas, pasikartosiu - tai "Vienas Is" budu. o kaip ji naudoti, ji naudoti viena ar kombinuojant su kitais, tai kiekvieno skonio ir akvos poreikio reikalas. girdejau, kad geriausia kombinacija kalkwasser+kalcio reakt. nu bet iki to dar mano akvai paaugt reikia :)

Dar321

Dar321

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • 1.593 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Sau-20
  • Amžius: 54
didas rašė:

Sveiki,Nusprendžiau pasidalinti mintimis-patirtimi apie Kalkwasser reaktorių jūriniame akvariume. Pats pasidariau,...

NuotraukaNuotrauka

Žinutė redaguota: Dar321, laikas: 2010/01/22 13:30

Arvis

Arvis

Dažnas dalyvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • 387 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Lie-24
  • Amžius: 34
As gi nesakau, kad kalkwasseris yra sh ir nebenaudok jo ;) Geras dalykas jis yra. Jis surisa fosfatus, palaiko Kh, kazkiek ir Ca papildo, pradzioje jo uztenka, taciau veliau reikalingas ir reaktorius tampa. Kadangi kaip minejau akvariumas mano mazas ir reaktoriu pirkti mano atveju nelabai apsimoka, pasirinkau alternatyva - balling metoda :) Žinutė redaguota: Arvis, laikas: 2010/01/22 13:59

megis

megis

Senbuvis

• Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • 2.178 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2006-Spa-04
  • Amžius: 55
neturiu noro ir as gyncitis;),kalkvaseri visi naudoja ph pakelimui ir jo tikslas yra toks,kad truputi jis pakelia kalci tai taip,kuo aukstesnis kalcis jei ner dibalanso tuo didesnis kh,tai ir gaunasi ,kad pakilus kalciui pakyla kazkiek kh,minkstu koralu akvoj,kalkvaserio pilnai turetu uztenkti:)

didas

didas

Naujokas

• Vartotojas
  • Akis
  • 69 Pranešimai:
  • Kartu nuo 2007-Geg-09
TAIP ;) sutinku, kolegos. is esmes visi supratom ka norejom paskyt, tolesne diskusija daugiau siai temai turinio neatnestu :whistle: ai, da tiesia, siaip idomumui, apie galimus kalkwasser dydzius:http://ealex.aqua-web.org/calcium/p1040277.htmkai saka, ne riba :)