Peršokti prie turinio

Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Close Open
Close Open
Nuotrauka

ph, kh pakelimas


  • Prašome prisijungti, kad galėtumėte parašyti atsakymą
Temoje atsakymų: 112

#61
rcl123

rcl123

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 394
  • Kartu nuo 2009-Rgp-09
  • Amžius: 51
ką gi , krito mitas apie tikrą "distiliuotą" vandenį iš parduotuvės :) patikrinau Lestos vandenį , rezultatai nenustebino - 0,6 mg ekv/L t.y 1,68 dKH. Bet man labiau knietėjo sužinoti ,kodėl prodac testas rodo 0 .Kilo įtarimas ,kad šio testo jautrumas yra per mažas ir jis nesugeba išmatuoti mažų KH reikšmių.Taigi pasidariau tokio testo analogą - sumaišiau indikatorinį reagentą su titravimo rūgštim ( paprastai tiriant vandens šarmingumą atskirai pirma pilamas indikatorius o paskui titruojama rūgštim,bet gamintojai dažniausiai viską, kas tik įmanoma, supyla į vieną kruvą ) .Po pirmo vandens tyrimo ( iš senukų ) išaiškėjo,kad jo KH yra 0 :ohmy: . Bet dar labiau nustebau,kai pamačiau,kad tiriant šiuo testu ir Lestos vandenį, jo KH yra 0 ( "patobulintas" indikatorinis tirpalas į geltoną spalvą nenorėjo pereiti visai ) , nors tiriant įprastu būdu rezultatus gavau vėl tuos pačius 1,68 dKH. Taigi išvada labai paprasta - akvariuminis testas dėl savo "patobulinimo" nėra toks jautrus, kad sugebėtų parodyti tokias žemas KH reikšmes, nors didesnes rodo teisingai.P.S. atsiprašau autoriaus už temos suteršimą ;) P.S.2 snajui ,skaitau, kompensacija vistiek priklauso , nes be jo nebūtų tekę tirti parduotuvinius vandenis . Skambtelk ar parašyk PŽ ,susitarsim kaip perduoti tau KH testą ;)

#62
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
turiu tokią bėdą. noriu sumažinti vandens kH/gH iki maždaug 4 ir 5, ar bent 6 ir 8. bet atskiedus su osmoze gaunamas tirpalas kH 5, o gH 10. ar galima kaip nors padaryt, kad gH sumažinti, o kH - ne? arba kitaip sakant, kH padidinti nedidinant gH?

#63
MariusS

MariusS

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 1.672
  • Kartu nuo 2012-Spa-04
  • Amžius: 40

kH padidinti nedidinant gH

geriamosios sodos įvaryk :) juokauju aišku. Testus apgausi, bet kam to tau reikia?

#64
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
MariusS rašė:

kH padidinti nedidinant gH

geriamosios sodos įvaryk :) juokauju aišku. Testus apgausi, bet kam to tau reikia?

taigi, kad nereikia..

#65
ecka_fish

ecka_fish

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 2.737
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 51
O koks pirminis vandens kH ir GH?

#66
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
kH ~14 gH ~24. čia maždaug +-2. kiek suprantu, vien didinant kH ir daugiau nieko nedarant (ir tai nežinau, kaip tą daryti) automatiškai didės ir gH, tad turbūt teks dar labiau skiest su osmoze

#67
ecka_fish

ecka_fish

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 2.737
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 51
Cia vandentiekio toks vanduo??? kazkaip mazai tiketina...Ir vistik klausimas liko neatsakytas, kam tau reik aukstesnio kH?? Žinutė redaguota: ecka_fish, laikas: 2010/01/05 17:53

#68
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
taip, vandentiekio kH ~14 gH ~24. man reikia, kad kH nuo gH mažai skirtųsi, nes pradedu auginti vis lepesnius augalus. dabar akvariume kH 5, gH 10, taigi dar labiau skiest gal nebereiktų, o gH didokas. aišku augalaį auga, bet ne tame esmėiškart pasakau, kad neklausiu jūsų kokio man kietumo vandens reikia ir kur ir kaip augalai auga, man įdomu, tai, ko klausiau.

#69
ecka_fish

ecka_fish

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 2.737
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 51
Na siaip lietuvoje vyraujantis vanduo turi nekarbonatini kietuma tik apie kelis laipsnius, o pas tave jau net apie desimt gaunasi-geras mineralinis vanduo :). Na jei jau taip nori tai daryk pusiau dirbtinai,imk osmosa pridek marmuro ar kitokio kalcio karbonato, paleisk angliarugzte, apsidaryk norimo kH vandeni iskart apskaiciavus tai, kad dapylus vandentiekio vandens pakils bendras ir karbonatinis kietumas, po to dar teks dadet magnio, kad kalcio magnio santykis butu logiskas.... viska galima padaryt... bet patarciau spjaut i visa tai, nes nereikalingas augalams tas tavo kH B)

#70
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
o varge kiek užsiknisimo..ecka_fish rašė: bet patarciau spjaut i visa tai, nes nereikalingas augalams tas tavo kH B)[/quote]matau dar nepagavot. aš nenoriu padaryti kH 9, gH 10. aš noriu padaryt kH 4, gH 5, TAI YRA SUMAŽINTI gH. jei dabar sumažinčiau gH iki 5, tai kas iš kH liktų? nieko gero. turi būti geresnis variantas. o spjaut į viską nesiruošiu, nes mano kvailu įsitikinimu man to reikia :lol: tiksliau mano augalams, kurių ateity turėsiu labai lepių

#71
yankadi

yankadi

    Senbuvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Pranešimai: 3.241
  • Kartu nuo 2010-Rgp-05
  • Amžius: 32
Arba galima daryti visiškai dirbtinai. Pili gryną osmozę ir dadeti visko ko reikia. Tame tarpe ir kalcio ir magnio ir t.t.. Bet klapatos mažiau tikrai nebus. Asmeniškai pas save GH niekad ir nematavau.. :huh: Gal ir reiktų, bet augalai ir taip auga. Nesakau, kad jei turėsi Kh 4, Gh 5 bus blogiau. Anaiptol! Kažkaip pas save visad nebent Kh sureguliuodavau iki norimo ir tiek, o į Gh nesigilindavau.. Dabar pas mane ir be osmozės viskas želia..Kokie augalai planuojami jau tokie super duper lepūs, kad kliūna tie keli aukštesni Gh laipsniai? Žinutė redaguota: yankadi, laikas: 2010/01/05 19:51

#72
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
čia jau sportinis interesas, kuo lepesnius augalus augint ir kolekcionuot. dabar pradedu auginti rotalas ir alternateras, vėliau bus matyt.o dabar plačiau apie pridėjimą visko, ko reikia. manau tai tik kalcis ir magnis, visą kitą pilu su trąšom. bet pridėjus kalcio ir magnio druskų juk nesusidarys karbonatai, tiesa? kaip jie aplamai susidaro?

#73
ecka_fish

ecka_fish

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 2.737
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 51
runce rašė:

matau dar nepagavot. aš nenoriu padaryti kH 9, gH 10. aš noriu padaryt kH 4, gH 5, TAI YRA SUMAŽINTI gH.

Tai principas vistiek tas pats kaip as siuliau, tik daugiau praskiest osmosu reiks -cia pats nepagavai... dar karta :pakartosiu imi osmosini vandeni ir pasidarai su kalcio karbonatu ir angliqarugzte kH=GH , kaip pvz. kH 3( jei bus daugiau tiesiog praskiesi iki kiek reikia) , automatiskai ir gH 3 gaunasi. tada dapili siek teik savo vandentiekio vandens ir mazdaug gausi gH 5, kH 4 . Galimas ir paprastesnis budas praskiedi su somosu vandentiekio vandeni iki norimo gH 5, o tada su Kalio hidrokarbonatu dakeli kH iki 4. Islosi tuo, kad dar ir kalio kazkiek papildysi. bet is principo vvistiek tu grybauji :laugh: . nereikia lepiems augalams to kH.Jei nezinai kaip susidaro hidrokarbonatai, is kur zinai kad tau ju reik??? :DMars skaityt ir mokytis nesvaiges cia :laugh:

#74
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
kažkam didybės manija :laugh: jeigu klausiu kaip kažką padaryt, tai tik teigiamas dalykas, nesmukdyk čia jaunuolių entuziazmo! na gerai, dabar tai pagrybausiu.. augalai pasiima kalcį ir magnį iš karbonatų ar iš ne karbonatų? kodėl visur rašoma, kad kH yra pH buferis ir su žemu kH lygiu bus problemų, ir rekomenduojamas kH ne mažesnis kaip 3-4kH ?

#75
ecka_fish

ecka_fish

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 2.737
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 51
Oi , nepyk, bet tu visai zalias chemijoj, ir kad atsakyt reiktu pirma kursus pravest... Cia jau deja nepadesiu, turesi pats ismokt. atsakysiu tik i elementarius klausimus -augalai pasiima kalcio ir magnio jonus. Kh toks rekomenduojamas del buferio, tiksliau del pH stabilumo.Niekas entuziazmo nesmugdo, tik ne nuo to galo pradedi dometis. Pirmiausia issiaiskink viska apie hidrokarbonatini buferi, net sitam puslapyje yra Ruslano straipsnis neblogas pradziai.

#76
yankadi

yankadi

    Senbuvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Pranešimai: 3.241
  • Kartu nuo 2010-Rgp-05
  • Amžius: 32
O dar tiksliau, nei ph nei kh augalam nerūpi, aišku vieni geriau jaučiasi kietame kiti minkštame vandenyje, bet esmės jei kalbant abstrakčiai tai nekeičia. Esmė palaikyti reikiamų elementų koncentracijas tam tikrose normose.

#77
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
na va, pusvalandis įžeidinėjimų ir jau žinau, ką mokytis :D tas pats buvo su CO2, osmoze, trąšom .. juokauju aišku :) vat ir vėl grįžtam, kad tam tikras kH lygis vis dėlto būtinas. dabar reikia galvot, kaip galima naudot kalio hidrokarbonatą, kaip po to bus su kalciu ir magniu.. kolkas galvoju, kad reikia pasigaminti birzgaliuką, kurio įpylus osmozėn, gaučiau norimo kH gH Ca ir Mg tirpalą Žinutė redaguota: runce, laikas: 2010/01/05 21:35

#78
yankadi

yankadi

    Senbuvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkisAkisAkis
  • Pranešimai: 3.241
  • Kartu nuo 2010-Rgp-05
  • Amžius: 32
Kh galima ir nekelti;).. O gh pasikels savaime idejus Ca is Mg, bet tai toli ne viskas ko reikia.. Pasidomėk apie tokius birzgaliukus kaip Seachem Equilibrium ar D.I.Y Gh booster'ius.

#79
runce

runce

    Dažnas dalyvis

  • Vartotojas
  • AkisAkisAkis
  • Pranešimai: 518
  • Kartu nuo 2008-Grd-29
  • Amžius: 31
kad man kaip tik nereikia gH didesnio, noriu kuo minkštesnio vandens. vėl gi, nesakau, kad mirsiu be to, bet juk reikia viską išsiaiškint

#80
ecka_fish

ecka_fish

    Senbuvis

  • Moderatorius
  • Pranešimai: 2.737
  • Kartu nuo --
  • Amžius: 51
Nesirauk, kol kas taves nieks neizeidinejo B) .kalcio magnio tu turi vandentiekio vandenyje, kam tau jo papildomai pilstyt???!Jei bendra kietuma padarysi 5 tai tiek to kalcio tiek to magnio bus sociai. dadesi hidrokarbonatu , kad turet norima buferi ir viskas. Nenatau daugiau problemu.