Akvariumų forumas | Sveiki atvykę!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!
Kaip pastebėjote iš puslapio pavadinimo, šis projektas skirtas visiems, besidomintiems akvariumininkyste - tiek gėlavandene, tiek ir jūrine. AQUARIUM.LT sukurtas, gyvena ir auga savo lankytojų "aqua-ligonių" pagalba. Jūs visada laukiami ir galite prisidėti prie forumo gyvenimo, pasidalinti savo patirtimi, nuomone. Nepriklausomai nuo to, ar Jūs tik svajojate apie akvariumą, ar Jūs turite jų 28 vnt. jau 60 metų, šis forumas Jums atvertas. Savo patirtimi galite pasidalinti rašydami straipsnius bei dalyvaudami forume. Iškilus klausimams ar nesusipratimams, kreipkitės į pačius aktyviausius. Tad "aqua-ligoniai" visų Lietuvos kraštų, junkitės!
Užsiregistruokite, kad galėtumet naudotis visais puslapio ištekliais: rašyti į forumą, vertinti kitus forumo dalyvius, naudotis asmeninėmis žinutėmis, keisti savo būseną, rašyti bei skaityti straipsnius, valdyti savo profilį ir dar daug visko. Jeigu jau turite savo profilį, prisijunkite čia - kitu atveju užsiregistruokite jau dabar!

Gelezies citratas
Sukūrė
Vadimas
, Kov 29 2009 23:06
Parašyta 2009 Kov 31 - 00:40

Cia jokios paslapties nera. Labai daug kas ir daznai naudoja. Gelezies sulfo mixas su citrinos rugstimi. Tokiame tirpale gelezis uzsikompleksuooja ir gauname ne ka kita o gelezies citrata. Pats naudoju gelezi tik tokioje formoje,gelezis su trilonu turi daug daugiau minusu.
Parašyta 2009 Bal 16 - 16:21

Gaminuosi pats. Stai cia galima placiau pasiskaityt http://ukrop.info/in...a/pmdd/iron.htm
Parašyta 2009 Bal 16 - 18:53

Aš klausiu apie šitą:
tavo linke tokios formulės neradau, ar tu tikrai gerai formulę užrašei?Tai aš taip ir nesupratau ar čia yra geležies citratas, ar geležies kompleksas? Nes kiek aš suprantu tai yra skirtingi junginiai....Fe3(C6H3O7)2- sito junginio...
Ir, tiesa, kur šitoje reakcijoje dedasi sulfatas? Kas iš jo susidaro? Ačiū už atsakymus....Gelezies sulfo mixas su citrinos rugstimi...
Parašyta 2009 Bal 16 - 19:57

Kiek pamenu tai, primityviai sakant, mainų reakcijai vykti reikia kad būtų išpildoma viena iš trijų sąlygų - arba krenta nuosėdos, arba susidaro vanduo, arba išsiskiria dujos. Čia neišpildoma nei viena šių sąlygų. Antra, Citrinos rūgštis yra silpnesnė už sierarūgštę (pKa pirmojo protono tėra ~3, o sierarūgštės -(minus)3), todėl iš principo citratas susidaryti negali.Kita kalba jei kalbėsime apie kompleksinio junginio susidarymą.
Parašyta 2009 Bal 16 - 20:11

zulu rašė:
Žinutė redaguota: Ruslanas, laikas: 2009/04/16 21:14
...arba susidaro maziau disocijuojantis junginis ;) is tavo pvz tai ekvivalentu vandens susidarymui.Kiek pamenu tai, primityviai sakant, mainų reakcijai vykti reikia kad būtų išpildoma viena iš trijų sąlygų - arba krenta nuosėdos, arba susidaro vanduo, arba išsiskiria dujos. Čia neišpildoma nei viena šių sąlygų.
sitoj vietoj nesupratau ka norejai tuom pasakyti, gal gali paaiskinti ?Antra, Citrinos rūgštis yra silpnesnė už sierarūgštę (pKa pirmojo protono tėra ~3, o sierarūgštės -(minus)3), todėl iš principo citratas susidaryti negali.
ir vel nesupratau, apie koki kompleksini jungini kalbi?Kita kalba jei kalbėsime apie kompleksinio junginio susidarymą.
Žinutė redaguota: Ruslanas, laikas: 2009/04/16 21:14
Parašyta 2009 Bal 16 - 20:31

Na juk elementariai, stiprios rūgšties druska nereaguoja su silpna rugštimi.Juk NaCl (druskos rūgšties natrio druska) nereaguoja su, tarkim, acto rūgštimi ir natrio acetatas nesusidaro.Tavo duotas pavyzdys, mano "neišsilavinusia" (anot kostios) nuomone nėra teisingas. FeSO4 vandenyje disocijuoja, citrinos rūgštis vandenyje disocijuoja ir atpalaiduoja tris protonus nuo ko parūgštėja terpė ir niekas su niekuom taip paprastai nereaguoja. Gali pasižiurėt, JAV patentų bazėje (USPTO, patento nr.:3091626, data 1963 metai, info nemokama) yra metodas geležies citratui gaminti iš geležies sulfato (ir netik), tai ten jie per galvą verčiasi, kad tik geležies citratą suvaryt į nuosėdas, nes tai ir bus varančioji reakcijos jėga.O dėl kompleksinių junginių tai gal palauksiu kol ateis Valdas ir pasakys kas ir kaip, nenoriu pripaistyt niekų.
Žinutė redaguota: zulu, laikas: 2009/04/16 22:11
Parašyta 2009 Bal 16 - 21:45

Aš ir nesiginčiju, kad geležis gali būti užkompleksinta su citrinos rūgštimi. Atvirkščiai - esu įsitikinęs kad tai įmanoma, bet irgi nežinau kaip tai vyksta, todėl ir klausiu. Tiesiog sakau, kad tai nėra paprastos druskos susidarymas, kaip kad siūlo Ruslanas.Vis tik aš manau, kad ecka_fish formulė yra neteisinga. Dvivalentės geležies koordinacinis skaičius yra 6, nesu tikras, bet šitam komplekse nebus daugiau kaip vieno Fe(II) atomo.